Projenin genel hedefi; Türkiye ile Almanya arasındaki çok katmanlı ve karşılıklı göçler tarihini gün yüzüne çıkararak, iki ülke toplumları arasında geçmişten bugüne yoğun bir biçimde yaşanan kader ortaklığı ve sosyal uyuma vurgu yapmak ve bu iki toplum özelinde açığa çıkmış göç deneyimlerinin ışığında göç olgusuna olumlu bir pencereden bakmayı teşvik etmektir.
13.09.2021
İŞ TANIMI
GÖÇÜN YÜZLERİ PROJESİ ÇEVRİMİÇİ MÜZE İÇERİK GELİŞTİRME, SANAT YÖNETMENLİĞİ VE KURATÖRLÜK HİZMET ALIMI
Proje Adı: Göçün Yüzleri: Almanya-Türkiye / Gesichter der Migration – Deutschland – Türkei
Konu: Almanya ile Türkiye arasında göçlerin tarihi
Sözleşme Makamı: beraberce Derneği
beraberce Derneği ile DVV International kurumları, 1 Eylül 2021 tarihinde başlamak üzere, Almanya ile Türkiye arasında gerçekleşen göç hareketlerini konu alan bir proje gerçekleştirmektedir.
DVV International, Almanya Halk Eğitim Yüksekokulları Birliğinin Uluslararası Birlikte Çalışma Enstitüsü, projenin ana yürütücüsüdür. DVV International, 30’dan fazla ülkede kendi ofisi ya da stratejik partneri üzerinden çalışan profesyonel bir yetişkin eğitimi kurumudur.
beraberce Derneği, Türkiye’deki stratejik partner olarak, yetişkin eğitimi ile toplumsal değişime ve ilerlemeye katkıda bulunmak amacıyla, profesyonel bir yetişkin ve yurttaşlık eğitimi kurumu olarak, göç, barış, beraberce yaşam gibi konularda eğitimler ve etkinlikler düzenler.
Almanya ile Türkiye arasında yapılan işçi alımı sözleşmesinin 60. yıldönümü vesilesiyle yapılan “Göçün Yüzleri/Almanya-Türkiye I Gesichter der Migration/Deutschland-Türkei” projesi, Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından fonlanmaktadır.
Projenin amaçları, kültürel yurttaşlık eğitimi etkinlikleri ile Almanya ile Türkiye arasındaki diyalogu güçlendirmek, iki ülkede de olumlu ve olumlaştırıcı bir göç algısını güçlendirmek ve böylece beraberce yaşama ve demokratikleşmeye katkıda bulunmak.
Proje dahilide farklı etkinlikler düzenlenecek, eğitimler, atölyeler, yuvarlak masa toplantıları ile Almanya ile Türkiye arasında gerçekleşmiş olan göç hareketleri işlenecek. Göçler, tüm yanları ve etkileri ile ele alınacak ve sadece 60lı yılların işçi göçü değil, bu iki ülke arasındaki tüm göçler işlenecek.
Projenin çekirdeğini, Almanya ile Türkiye arasındaki göç hareketlerini anlatan, 3 dilli (Türkçe – Almanca – İngilizce) çevrimiçi bir müze oluşturacak. Çevrimiçi müze, ilk göçlerle başlayan ve sonu açık olan bir zaman çizgisine oturacak. Bu zaman çizgisi, her iki ülkede yaşanan önemli kırılmaları görselleştirerek, göç hareketlerini toplumsal konumları içerisinde yansıtacak. Göçlerin hikayesi, iki boyutla anlatılacak: Göçün Yüzleri boyutu, göçleri insanların hikayeleriyle anlatırken, Göçün Konuları, gerçekleştirilen etkinliklerden derlenen bilgileri ve düşünceleri sergileyecek.
Projenin genel hedefi; Türkiye ile Almanya arasındaki çok katmanlı ve karşılıklı göçler tarihini gün yüzüne çıkararak, iki ülke toplumları arasında geçmişten bugüne yoğun bir biçimde yaşanan kader ortaklığı ve sosyal uyuma vurgu yapmak ve bu iki toplum özelinde açığa çıkmış göç deneyimlerinin ışığında göç olgusuna olumlu bir pencereden bakmayı teşvik etmektir.
Projenin genel hedefinin altındaki özel hedefleri ise şunlardır:
Proje kapsamında gerçekleştirilecek ana faaliyetler şunlardır:
Hizmetin ana amacı; Göçün Yüzleri Projesi kapsamında proje çıktıları ve hedeflerini desteklemek için oluşturulacak çevrimiçi müze için içerik geliştirmek, projenin sanat yönetmenliğini ve proje kapsamında gerçekleştirilecek çevrimiçi sergilerin küratörlüğünü yapmak.
Proje dahilinde, Almanya ile Türkiye arasında gerçekleşen ve gerçekleşmekte olan göçlerin müzesi çevrimiçi ortamda yaratılacak.
Bu müze için proje ekibiyle işbirliği içerisinde bir konsept hazırlanacak ve hayata geçirilecek.
Müze proje ekibinden ve katılımcılardan gelecek içeriklerle sürekli genişleyecek. Hizmet sağlayıcı yeni gelen paylaşımları değerlendirecek, görselleştirecek ve çevrimiçi ortama dahil edecek. İnteraktif bir müze oluşturulacağı için, konsept de proje süresince büyüyecek, genişleyebilecek ve gelişecek.
Hizmet sağlayıcı, “Göçün Yüzleri / Gesichter der Migrationen / Faces of Migrations” çevrimiçi müzesini, 3 dilli (Türkçe – Almanca – İngilizce) olarak gerçekleştirecek.
İş tanımının detayları şu şekildedir:
Proje faaliyetleri 01.09.2021 tarihinde başlamıştır.
Projenin kamuoyuna tanıtım toplantısı, 2021 Kasım ayının ilk haftasında çevrimiçi bir kültür festivaliyle yapılacak,
Çevrimiçi müze konseptinin kamuoyuna tanıtılacağı açılış toplantısı ise Ocak 2022’de yapılacak. Çevrimiçi Müze’nin ilk tanıtım toplantısı da göz önüne alınarak; müzenin konsepti ve genel çerçevesinin Aralık (2021) ilk haftası sunulması beklenmektedir.
Ocak 2022- Kasım 2022 tarihleri arasında çevrimiçi müze ve sergiler için içerik geliştirme, uygulama, tanıtım, eğitim ve atölyeler gibi proje faaliyetleri uygulanacak.
Müze ve proje için içerik geliştirme, sanatsal yönetmenlik ve küratörlük hizmetleri Kasım 2021-Kasım 2022 tarihleri arasında yürütülecek.
Kasım 2022’de projenin çevrimiçi kapanışı yapılacak ve müze tamamlanmış olacak.
Proje faaliyetleri ve takviminde değişiklikler olabilir. Bu değişiklikler tarafların kararı ile değerlendirme takvimine yansıtılır.
Bu sözleşme kapsamında mal alımı yapılmayacaktır. Hizmet sağlayıcı tarafından sunulacak ekipman ve imkan yoktur.
Kontrolör
Hizmet sağlayıcı, sürekli proje ekibiyle birlikte çalışacak ve hizmetin çıktılarını ekibin belirlediği tarihlerde sorumlu kişiye teslim edecektir. Hizmetin yürütülmesini denetlemek için sorumlu kişi Ayşe Öktem’dir.
Başvuran aday hizmet sağlayıcılar mali ve teknik teklifi serbest formatta hazırlayıp 10 Ekim 2021 tarihine kadar [email protected] e-mail adresine teslim etmelidir.
İşbu hizmet alımına ilişkin iş tanımına dair herhangi bir sorunuz olması durumunda [email protected] e-posta adresi üzerinden proje yetkilisine ulaşabilirsiniz.
İşbu hizmet alımına ilişkin iş tanımı dört (4) sayfaya yayılmış onbir (11) bölümden oluşur.