Öğretmen Destek Programı

Proje Hakkında

beraberce Derneği ve  Yurttaşlık Derneği  tarafından ortaklaşa yürütülen “Göçmen ve Mülteci Çocukların Eğitim Yoluyla Toplumsal Entegrasyonu için Öğretmen Destek Programı”, göçmen ve mülteci çocukların öğrenim gördükleri okullarda görevli öğretmenlerle yapılacak 12 çalışmadan oluşan online (çevrim içi) bir eğitim programıdır. Bu eğitim programı ile göçmen ve mülteci çocukların yeni yaşamlarına uyumunu artırma yönünde kolaylaştırıcı bir rol oynayabilmeleri için öğretmenlerin kişisel ve mesleki becerilerinin desteklenmesi amaçlandı. 

Destekleyenler:

DVV International

Federal Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı  (BMZ)

 

Proje

Ülkelerini savaş, çatışma ya da başka nedenlerle terk etmek zorunda kalan milyonlarca çocuk evini, arkadaşlarını, okulunu, hayallerini, sevdiği ve alıştığı her şeyi ardında bırakarak dilini bilmediği farklı bir ülkede yaşamak zorunda kalmıştır. Mülteci, sığınmacı olmak, zor ve geleceği belirsiz bir yaşamı ifade eder. Göç öncesi, süreci ve sonrasında görülen travmaların yanı sıra mülteci çocuklar sığındıkları ülkede de birçok olumsuz faktörle karşılaşırlar.

Türkiye’de Geçici Koruma rejimi altında bulunan okul cağındaki Suriyeli mülteci çocukların toplumsal entegrasyonlarına yönelik özellikle de okullarda maruz kaldıkları ayrımcılığın önüne geçmek ve birlikte yaşamanın temellerini okullarda atmak için, 2017 yılından beri Yurttaşlık Derneği ile birlikte yürüttüğümüz Online Öğretmen Destek Programı ile;  ilk-orta-lise düzeyindeki devlet okullarında görev yapan ve sınıflarında/okullarında göçmen/mülteci öğrenciler bulunan sınıf öğretmenleri, branş öğretmenleri ve rehber öğretmenleri desteklemeyi amaçlıyoruz.

Online Öğretmen Destek Programı’nın yoğunlaşacağı tematik alanlar şunlar:

  • Göçmen ve mülteci çocukların eğitim hakkı
  • Kapsayıcı eğitim ve ayrımcılığın önüne geçmek
  • Anadili Türkçe olmayan öğrenciler için öğretim/öğrenme süreçlerinin planlanması
  • Zor koşullarda öğretmenlik, travma yaşamış çocuklarla çalışma
  • Demokratik ve katılımcı sınıf yönetimi
  • Göçmen ve mülteci öğrencilerin kazanımlarının ölçülmesi

Destekleyenler:

DVV International

Federal Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı  (BMZ)

beraberceden duyurular, haberler ve etkinlikler için e-posta listemize katılın!